Hogeschool Utrecht is rond 2019 begonnen haar masteropleiding Educational Needs ingrijpend te vernieuwen zodat de inhouden aansluiten op actuele maatschappelijke en onderwijskundige vraagstukken rondom diversiteit en inclusie.
Docenten ervaren dat hun studenten, reeds gekwalificeerde en ervaren onderwijsprofessionals, het lastig vinden de theoretische concepten over diversiteit en inclusie te verbinden met de complexiteit van passend onderwijs en de dilemma’s waarmee zij geconfronteerd worden. Om deze kloof tussen theorie en praktijk te dichten gaan we met onze docenten en studenten innovatieve en interactieve gedrags- en denkexperimenten met de bijbehorende instrumenten ontwerpen zodat zij actief, interactief en kritisch de eigen, vaak impliciete opvattingen en overtuigingen ten aanzien van diversiteit en inclusie kunnen onderzoeken en daarop kunnen reflecteren.
Onze doel
Het doel is een persoonlijke en doorleefde visie te ontwikkelen voor een inclusieve pedagogiek en instrumenten te ontwerpen en te gebruiken waarmee zij samen met leerlingen kunnen nadenken over hoe een inclusieve onderwijsleeromgeving er voor hen uitziet.
Unieke kenmerken
Een uniek kenmerk van deze benadering is dat we, nadat in de eerste module van de opleiding Diversiteit als pedagogische kracht een eerste verkenning van het concept diversiteit aan de orde komt, nu focussen op de risico’s en effecten van uitsluiting en kansenongelijkheid van kinderen en jongeren met een handicap, waarbij we nadrukkelijk het sociale model in plaats van het medische als ankerpunt nemen.
Een tweede kenmerk is de gerichtheid op bewustwording en de ontwikkeling van een inclusieve attitude via gedrags- en denkexperimenten en daarover in dialoog gaan met anderen. Een derde kenmerk is dat de leraar leert dat zij inclusie niet alleen kan realiseren.