Factsheet Cerego

Wat is Cerego?

Cerego is een adaptieve online leertool die is ontworpen voor het slim intrainen van basiskennis. Een algoritme bepaalt voor iedere gebruiker welke items hoe vaak en op welk moment gedurende een bepaalde periode moeten worden herhaald. Items die je moeilijk vindt komen vaker langs dan items die je al beter kent. Naast vraagtypes voor het leren van betekenissen biedt Cerego ook mogelijkheden voor eenvoudige toepassingsvragen en het maken van informatieve pagina’s.

Cerego visualiseert hoe ver de studenten zijn in het tot zich nemen van de stof. Cerego werkt met verschillende niveau’s van ‘mastery’, waarbij het level aangeeft hoe lang de student de stof vast houdt (level 1 = enkele dagen, level 2 = enkele weken, etc). Je kunt als docent een bepaald level als doel instellen. De persoonlijke leercurve is ook voor de student inzichtelijk.

Cerego is te benaderen in een browser maar heeft voor studenten ook een handige app die via push-notificaties kan aangeven wanneer het tijd is voor een (korte) leer-sessie.

Waarom Cerego?

Zet Cerego in om studenten de basiskennis van je vak te leren beheersen: termen, begrippen, definities, historische periodes, fases in een ontwikkelingsmodel. Zo blijft er van de contacttijd meer tijd over voor verdieping van de stof en toepassing van de opgedane kennis, en kunnen studenten leren kritisch te oordelen. Het gebruik van Cerego helpt studenten om de studielast gelijkmatiger te verdelen gedurende de cursus, omdat ze eerder beginnen met het bestuderen van de stof.

Cerego creëert ook ruimte in de toetsing: doordat het op formatieve wijze de kennisoverdracht in een cursus voor zijn rekening neemt, kun je in de afsluitende toetsing focussen op de toepassing van de stof. Daarnaast kan Cerego ook gebruikt worden om kennis(onderdelen) actief op te frissen ter voorbereiding van een scriptie, of voor pre-masterstudenten.

Ervaring met Cerego

Bij het onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen meldden docenten in de pilotfase dat ze merkten dat studenten de vakterminologie beter kenden, deels zelfs als beheersten, en dat dat de aard van de gesprekken in de werkcolleges positief beïnvloedde.

De inzet van Cerego bij de cursus ‘Analyse van muziek, tekst en beeld’ was voor studenten vrijwillig, iets waar meer studenten gewillig toe waren toen vooraf de werking van Cerego was uitgelegd. Ongeveer de helft van de studenten heeft Cerego gebruikt gedurende volledige cursus, de andere helft heeft Cerego gebruikt ter voorbereiding op het tentamen. De studenten waren erg positief over het gebruik van de tool. De inzet van Cerego als mogelijkheid tot opfrissen van basiskennis voor per-masterstudenten is bij Algemene Cultuurwetenschappen ook door de studenten als positief ervaren. Het docententeam wil Cerego nu voor meer cursussen gaan inzetten.