Coachstijlen oefenen met H5p

In de cursus Coaching in de Praktijk wordt de theorie van het coachen door studenten meteen in de praktijk geoefend. Dat doen ze door een aantal coachgesprekken te voeren met een medewerker op hun stage. De cursus begint met het introduceren van drie verschillende coachstijlen die kunnen worden toegepast tijdens het voeren van een coachgesprek: oplossingsgericht, socratisch en provocatief. Studenten kunnen die stijlen met elkaar oefenen in een werkgroepbijeenkomst, maar de bijeenkomst is te kort om met alle drie stijlen te experimenteren.

Om studenten de gelegenheid te bieden om in hun eigen tempo alle drie stijlen te verkennen, hebben we met de docenten een proeftuin aangevraagd om een interactieve videomodule te ontwikkelen.

In de module ben je de coach van Willem, een nieuwe collega. Hij vertelt je dat hij het lastig vindt om het woord te nemen in vergaderingen. Vervolgens kun je kiezen uit drie mogelijke vragen om aan hem te stellen. In het eerste deel van de module wordt je steeds gevraagd om een oplossingsgerichte, een socratische of juist een provocatieve vraag te stellen. Iedere keer als je een keuze hebt gemaakt zie je de reactie van Willem. Je krijgt dan feedback of de keuze die je hebt gemaakt inderdaad past bij de gevraagde stijl.

In het tweede deel van de module krijg je nog steeds bij elke stap feedback over de stijl, maar ben je vrij in je keuze. In het derde deel van de module krijg je geen feedback meer. Door de afnemende ‘scaffolding’ leer je de stijlen kennen en kun je vervolgens gaan experimenteren welke stijl bij je past of welke je lastig vind. Je kunt de module zo vaak doorlopen als je wilt.

De module is vrij kort. De drie delen bestaan ieder uit vier vragen die je aan Willem stelt. Dat vonden studenten zowel een positief als een negatief punt. De module geeft snel een beeld bij hoe de drie stijlen er in de praktijk uit kunnen zien, maar meer verdieping in een langer ‘gesprek’ zou welkom zijn.

De eerste versie van de module werd ontwikkeld in Xerte. We hebben de module daarna in samenwerking met Novolearning doorontwikkeld in Novo Studio. Inmiddels is de module opnieuw gebouwd in H5P, zodat hij binnen Brightspace gebruikt kan worden.